AKTUALNOŚCI


Dzisiaj jest: Niedziela
17 Grudnia 2017
Imieniny obchodzą
Florian, Jolanta, Łazarz, Olimpia,
Warwara, Żyrosław

Do końca roku zostało 15 dni.
Zodiak: Strzelec

KALENDARZYK

«  December 2017  »
SMTWTFS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Start CIEKAWOSTKI KULINARNE

CIEKAWOSTKI KULINARNE

Kurczak z piekarnika

Pokroić ok. 70 dag. karczku w cienkie plastry i rozbić. Układać na natłuszczonej blasze. Na Każdy kawałek dać szczyptę soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku. Na to nałożyć 3 cebule pokrojone w cienkie plastry. Cebulę posypać vegetą. Całość posmarować majonezem ok. 1/2 szklanki. Na górę zetrzeć ser parmezan. Całość zapiekać w piekarniku ok. 45 min.

Schab z kaczką

Schab pokroić na niewielkie krążki, obtoczyć w mące i upiec (podlać wodą). Pierś z kaczki wraz ze skórą zwinąć jak na roladę i upiec dzień wcześniej. Następnie pierś pokroić w talarki lub na skos i nałożyć na kotlet. Na górę dać brzoskwinię z puszki i przekłuć to wykałaczką wyłożyć po kilka sztuk na mały talerzyk deserowy, wyłożyć sałatą.

Schab po debreczyńsku

6 kotletów schabowych, 100 g wędzonej słoniny, 200 g kiełbasek debreczyńskich, 120 g smalcu, 120 g cebuli, 100 g zielonej papryki, 100 g pomidorów, słodka i ostra papryka w proszku

Drobno pokrojoną cebulę szklimy na smalcu, wkładamy zbite i posolone kotlety, dusimy we własnym sosie, na wolnym ogniu. Słoninę i debreczynki kroimy kostkę. Słoninę topimy, wykładamy kiełbaski, pomidory bez skórki pokrojone w ćwiartki oraz krążki papryki, doprawiamy papryką w proszku i solą, dodajemy do kotletów. Mieszamy i podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy z kluseczkami. To jest oryginalny przepis - ja nie używam smalcu do smażenia, tylko margarynę. Kiełbaski kroję w 3-4 cem kawałk.

Królik w sosie z ostrej musztardy

Pokrojony królik, 200 ml śmietanki, 3 łyżki gorczycy. Marynata: 150 g ostrej musztardy, 4 cytryny, 10 listków mięty, 1 butelka białego wytrawnego wina, sól, pieprz

Przygotować marynatę: musztardę, sok z cytryn, ich drobno pokrojoną skórkę, listki mięty, wino, sól i pieprz wymieszać. Królika włożyć do marynaty i macerować co najmniej 12 godzin. Królika obsmażyć i następnie dusić w brytfannie do miękkości. Marynatę przecedzić przez sito. Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać musztardę, zdjąć z ognia i dodać marynatę. Dokładnie wymieszać. Można zagęścić mąką. Królika ułożyć na półmisku, polać sosem i podawać z ziemniakami gotowanymi na parze.

Smacznego.

Przepisy zaczerpnięte z książki kucharskiej Pani Magdy

POGODA

LICZNIK ODWIEDZIN

6954684
Dzisiaj454
Wczoraj10576
w tym tygodniu454
W tym miesiącu100000

GOŚCIMY

Naszą witrynę przegląda teraz 195 gości 

OBRAZ LOSOWY

losowe_3.jpg